سیاتیک چیست ؟
سیاتیک عارضه ای است که به درد ناشی از تحریک عصب سیاتیک گفته می شود . هر چیزی که این عصب را تحریک کند می تواند باعث درد از خفیف تا شدید شود . سیاتیک گاهی به دلیل عصب فشرده در قسمت پایین ستون فقرات ایجاد می شود . شایان ذکر است که اصطلاح سیاتیک اغلب اوقات با درد کمر عمومی اشتباه گرفته می شود ؛ با این حال ، سیاتیک فقط به پشت محدود نمی شود . در واقع عصب سیاتیک طولانی ترین و گسترده ترین عصب در بدن انسان می باشد و این عصب از نخاع شروع می شود ، از لگن و باسن عبور می کند و سپس از پایین هر پا منشعب می شود که چندین عضله در پایین ساق را کنترل می کند و احساسات لازم را برای پوست پا و اکثر ساق پا فراهم می کند .
سیاتیک یک بیماری نیست ، بلکه بیشتر نشانه دیگری از مشکل عصب سیاتیک است . برخی از کارشناسان تخمین می زنند که حداکثر 40 درصد افراد حداقل یک بار در زندگی خود دچار درد سیاتیک شوند . در ادامه مقاله هلث نوت با ما همراه باشید تا برخی از علت های بوجود آمدن این عارضه و راه های درمان آنرا بیان کنیم .
علائم سیاتیک
سیاتیک یک نوع کاملاً مشخص از علائم است و از جمله بیماری هایی محسوب می شود که علائم آشکاری دارد . اگر دردی را تجربه می کنید که از ناحیه کمر از ناحیه باسن و اندام تحتانی شما جریان دارد ، به طور معمول درد سیاتیک است . سیاتیک نتیجه آسیب عصب سیاتیک شما است ؛ بنابراین سایر علائم آسیب عصبی معمولاً همراه با درد وجود دارد . این عارضه علائم دیگری را نیز ممکن است دارا باشد که عبارت اند از :
- دردی داشته که با حرکت بدتر شود .
- بی حسی در پاها یا ضعف
- احساس سوزن و سوزن شدن در انگشتان پا
- تجربه بی اختیاری که همان عدم توانایی در کنترل مثانه یا روده است .
علل سیاتیک
شناخت علت های بوجود آمدن این عارضه در بهبود روند درمان و جلوگیری از پیشرفت آن موثر است . در واقع سیاتیک می تواند به دلیل شرایط مختلفی باشد که ستون فقرات شما را درگیر می کند و می تواند بر روی اعصاب در امتداد پشت شما تأثیر بگذارد . همچنین می تواند به دلیل آسیب دیدگی ، مثلاً در اثر افتادن ، یا تومورهای عصب نخاعی یا سیاتیک ایجاد شود . در اینجا برخی از شرایط مشترکی که می تواند باعث ایجاد سیاتیک شود را ذکر کرده ایم :
اسپوندیلولیستیز
اسپوندیلولیستیز یکی از شرایط مرتبط با اختلال دیسک دژنراتیو است . هنگامی که یک استخوان نخاعی یا مهره به سمت دیگری به سمت دیگر امتداد می یابد ، استخوان بزرگ نخاعی می تواند اعصاب را که عصب سیاتیک شما را تشکیل می دهند ، خرج کند .
سندرم Piriformis
از دیگر شرایط بوجود آمدن این عارضه ، سندرم Piriformis می باشد که نوعی اختلال عصبی عضلانی است و در آن عضله پیری فرمیسس شما به طور غیرارادی منقبض یا سفت می شود که در نتیجه باعث ایجاد سیاتیک خواهد شد . عضله piriformis شما عضله ای است که قسمت تحتانی ستون فقرات را به استخوان ران متصل می کند . وقتی سفت شود ، می تواند عصب سیاتیک شما را تحت فشار قرار دهد و منجر به سیاتیک شود . اگر به مدت طولانی بنشینید ، زمین بخورید یا تصادف کنید ، سندرم Piriformis ممکن است بدتر شود .
دیسک های فتق شده
یکی از علت های بوجود آمدن این عارضه ، دیسک های فتق شده می باشد . مهره ها یا استخوان های نخاع شما توسط تکه های غضروف از هم جدا می شوند . غضروف ها با ماده ای ضخیم و شفاف پر می شوند تا حین حرکت از انعطاف پذیری و بالشتک اطمینان حاصل کنند . دیسک های فتق شده هنگامی پاره می شوند که لایه اول غضروف پاره شود . ماده موجود در آن می تواند عصب سیاتیک شما را فشرده کرده و در نتیجه باعث درد و بی حسی اندام تحتانی شود . تخمین زده شده است که1 تا 5 درصد همه افراد در دوره ای از زندگی خود دچار کمردرد می شوند که ناشی از لیز خوردن دیسک می باشد .
تنگی کانال نخاعی
از دیگر علت های بوجود آمدن این عارضه تنگی کانال نخاعی می باشد . این عارضه را تنگی نخاع کمر نیز می نامند . این مشخصه باریک شدن غیر طبیعی کانال تحتانی نخاع است . این باریک باعث فشار بر نخاع و ریشه های عصب سیاتیک شما می شود .
عوامل خطر سیاتیک
برخی از رفتارها یا عواملی می توانند خطر ابتلا به سیاتیک را افزایش دهند . در اینجا برخی از متداول ترین عوامل ایجاد سیاتیک را ذکر کرده ایم :
- ابتلا به دیابت می تواند خطر آسیب عصبی را افزایش دهد .
- با پیر شدن بدن ، احتمال فرسودگی یا خراب شدن قطعات بیشتر می شود .
- کشیدن می تواند باعث از بین رفتن لایه بیرونی دیسک های ستون فقرات شود .
- مشاغل خاص فشار زیادی را به پشت شما وارد می کنند ، به خصوص مواردی که شامل بلند کردن اجسام سنگین ، نشستن به مدت طولانی یا چرخاندن حرکات است .
هر آنچه مایلید بیشتر بدانید .
دیسک کمر ؛ علل و نحوه درمان آن
زمان مراجعه به پزشک
در صورت مشاهده برخی علائم افراد حتما باید برای برطرف کردن و درمان کامل این عارضه به پزشک مراجعه و اقدامات لازمه را به عمل آورند . در اینجا برخی از این علائم را ذکر کرده ایم :
- درد شما پس از یک آسیب دیدگی یا تصادف شدید ایجاد می شود .
- شما درد ناگهانی و دردناکی در کمرتان یا پا دارید که همراه با بی حسی یا ضعف عضلانی در همان پا است .
- شما قادر به کنترل مثانه یا روده خود نیستید ، این علائم سندرم cauda equina است .
تشخیص سیاتیک
از آنجایی که این عارضه علائم آشکاری دارد ، تشخیص آن کار سختی نیست ؛ البته شایان ذکر است که سیاتیک خود علامتی است که از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به شرایط ایجاد کننده آن بستگی دارد . برای تشخیص سیاتیک ، ابتدا پزشک می خواهد سابقه پزشکی کامل شما را بدست آورد . این شامل اینکه آیا اخیراً آسیب دیده اید و همچنین احساس درد می باشد . آنها می خواهند بدانند چه چیزی باعث بهتر شدن آن ، چه چیزی باعث بدتر شدن آن و چگونگی و زمان شروع آن می شود .
مرحله بعدی یک معاینه فیزیکی است که شامل آزمایش قدرت عضلات و رفلکس های شما است . همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد برخی حرکات کششی و حرکتی را انجام دهید تا مشخص شود کدام فعالیت باعث درد بیشتر می شود . افرادی که بیش از یک ماه با سیاتیک کنار آمده اند یا بیماری بزرگی مانند سرطان دارند ، آزمایش های عصبی به آنها این امکان را می دهد تا پزشك بررسی كند كه چگونه تکانه های عصبی توسط عصب سیاتیک شما هدایت می شود .
این آزمایشات ممکن است به تعیین محل درگیر و میزان کند شدن تکانه کمک کند . آزمایش های تصویربرداری همچنین اجازه می دهد تا از ستون فقرات شما بازدید کند ، که به متخصصین کمک می کند تا علت سیاتیک شما را تشخیص دهند . رایج ترین آزمایش های تصویربرداری که برای تشخیص سیاتیک و یافتن علت آن استفاده می شود عبارت اند از :
- اشعه ایکس ستون فقرات : با اشعه ایکس طبیعی نمی توان دید آسیب عصب سیاتیک را ایجاد کرد
- MRI : ام آر آی از آهن ربا و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر دقیق از پشت شما استفاده می کند .
- سی تی اسکن : در سی تی اسکن از اشعه برای ایجاد تصاویر دقیق از بدن شما استفاده می شود .
- میلوگرام CT : برای این آزمایش ، آنها رنگ خاصی را به ستون فقرات شما تزریق می کنند تا به شما کمک کند تصاویر واضح تری از نخاع و اعصاب تولید کنید .
درمان سیاتیک
با تشخیص سیاتیک ، پزشک متخصص احتمالاً نکاتی را برای درمان درد سیاتیک شما ارائه می دهد . شما باید فعالیت های روزمره خود را تا آنجا که ممکن است ادامه دهید . دراز کشیدن در رختخواب یا پرهیز از فعالیت می تواند وضعیت شما را بدتر کند . در اینجا برخی از درمان های معمول در خانه برای درمان این عارضه را ذکر کرده ایم :
ورزش منظم
هرچه بیشتر فعال بمانید ، اندورفین بیشتری از بدن آزاد می شود . اندورفین مسکن هایی است که توسط بدن ساخته می شود . در ابتدا به فعالیت های کم ضربه مانند شنا و دوچرخه سواری ثابت پایبند باشید . با کاهش درد و بهبود استقامت ، یک رژیم ورزشی ایجاد کنید که شامل ایروبیک ، ثبات هسته ای و تمرینات قدرتی باشد . توجه داشته باشید که یک رژیم با این اجزا می تواند خطر ابتلا به مشکلات کمر را در آینده کاهش دهد .
فیزیوتراپی
ورزش در فیزیوتراپی می تواند به بهبود وضعیت بدن و تقویت عضلات پشت کمک کند ؛ بنابراین استفاده از این روش بریا درمان سریع تر توصیه می شود .
یخ
یکی از روش ها ، استفاده از کیسه های یخ یا سبزیجات منجمد می باشد . کیسه یخ یا سبزیجات منجمد را در حوله بپیچید و آن را به مدت 20 دقیقه در روز ، چندین بار در روز ، در طی چند روز اولیه درد به منطقه آسیب دیده بمالید . این به کاهش تورم و تسکین درد کمک می کند .
حرارت
توصیه می شود برای کاهش تورم در طی چند روز اول از یخ استفاده کنید . بعد از دو یا سه روز ، روی حرارت بروید . اگر همچنان به درد خود ادامه می دهید ، سعی کنید بین یخ و گرما درمانی جای خود را تغییر دهید .
داروها
پزشک شما ممکن است شل کننده های عضلانی ، تسکین دهنده درد مخدر یا داروهای ضد افسردگی را تجویز کند . داروهای ضد افسردگی می توانند تولید اندورفین بدن شما را افزایش دهند .
داروی استروئید اپیدورال
- داروهای کورتیکواستروئید : این دارو به ناحیه ای به نام فضای اپیدورال تزریق می شود که همان مجرای اطراف نخاع شماست . به دلیل عوارض جانبی ، این تزریقات به صورت محدود انجام می شود .
- داروهای بدون نسخه : مانند آسپرین وایبوپروفن ، همچنین می تواند به درد ، التهاب و تورم کمک کند . در استفاده بیش از حد از آسپرین مراقب باشید ، زیرا می تواند عوارضی مانند خونریزی معده و زخم ایجاد کند .
کشش
کشش آرام کمرتان نیز می تواند مفید باشد . برای یادگیری چگونگی کشش صحیح ، از فیزیوتراپیست یا مربی آموزش دیده برای مقابله با آسیب خود ، آموزش فیزیکی شخصی به تنهایی یا حتی تمرینات یوگا را را آموزش ببینید .
عمل جراحی
عمل جراحی از دیگر روش های کم کاربرد این عارضه می باشد . ممکن است برای درد شدید یا شرایطی که کنترل روده و مثانه خود را از دست داده اید و یا در برخی از گروه های عضلانی اندام تحتانی دچار ضعف شده اید ، جراحی لازم باشد . دو نوع متداول جراحی ، دیسککتومی است که در آن بخشی از دیسک تحت فشار قرار دادن اعصاب تشکیل دهنده عصب سیاتیک برداشته می شود و میکرودیسککتومی که در آن دیسک از طریق برش کوچک انجام می شود در حالی که پزشک از میکروسکوپ استفاده می کند .
سایر درمان ها
طب جایگزین در حال افزایش محبوبیت است . تعدادی از روش های درمانی جایگزین برای درد سیاتیک وجود دارد که در اینجا برخی از مهم ترین آنها را ذکر کرده ایم :
- یک متخصص عمل جراحی می تواند ستون فقرات شما را دستکاری کند تا به حداکثر تحرک ستون فقرات برسد .
- یک ماساژ درمانی می تواند برای تسکین فشار و درد ، حرکت ، فشار ، تنش یا لرزش را به بدن شما وارد کند .
- یک متخصص آموزش دیده می تواند هیپنوتیزم ایجاد کند ، هدف این است که شما را در یک حالت ذهنی بسیار آرام و متمرکز قرار دهد .
- یک متخصص طب سوزنی می تواند سوزن های عقیم شده را در نقاط اصلی وارد کند تا بر جریان انرژی در بدن شما تأثیر بگذارد . این روش عملا بدون درد است .
جلوگیری از سیاتیک
انجام برخی از روش ها نیز می تواند برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه موثر باشد ؛ در اینجا برخی از مهم ترین روش های جلوگیری از ابتلا به این عارضه را ذکر کرده ایم :
- : تقویت عضلات کمر و عضلات معده یا هسته اصلی کلید حفظ سلامت پشت است .
- وضعیت بدن خود را در نظر داشتن : اطمینان حاصل کنید که صندلی های شما پشتیبانی مناسبی از پشت شما ارائه می دهند ، هنگام نشستن پاها را روی زمین قرار داده و از بازوها استفاده کنید .
- کنترل حرکت ذهن : با خم شدن در زانوها و صاف نگه داشتن اشیاء سنگین ، به روش مناسب بلند شوید .